Чи обов’язково директору маленького дошкільного закладу працювати три години з дітьми і відображати таку роботу в тарифікаційному списку

04 вересня 2023, Понеділок
14
0

    Згідно з Типовими штатними нормативи директори одно- і двогрупових ЗДО працюють з дітьми в групах протягом трьох годин. Яким чином ця праця регламентується в тарифікації і відповідно до штатного розпису закладу освіти щодо вихователів? Відпрацьовувати обов’язково? Чи можна відпрацьовувати менше, наприклад 1,5 години в день?

   Приміткою 3 до пункту 11 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102 (далі — Інструкція № 102), установлено, що до посадових окладів завідувачів дошкільними навчальними закладами з одною-двома групами включено оплату за ведення виховної роботи з дітьми в групі впродовж трьох годин на день.

   Аналогічна норма виписана в пункті 4 Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів, затверджених наказом МОН від 04.11.2010 № 1055 (далі — Типові штатні нормативи). Згідно з цими штатними нормативами посаду директора вводять у всіх закладах дошкільної освіти незалежно від кількості груп, а кількість посад вихователів визначають з розрахунку на одну групу залежно від режиму її роботи.

   У закладах, які працюють впродовж п’яти днів на тиждень з 9-годинним перебуванням дітей, передбачено встановлення у штатних розписах посад вихователів у кількості 1,55 одиниці на кожну групу, а з 10,5 годинним — 1,8 одиниці на таку групу.

   Тож якщо трудовий договір із директором одногрупового закладу дошкільної освіти укладено на виконання роботи на повний посадовий оклад, то режим роботи такого керівника має відповідати нормальній тривалості робочого часу — 40 годин на тиждень.

   Типовими штатними нормативами не встановлено вимог щодо зменшення кількості посад вихователів у зв’язку з включенням до посадового окладу директора закладу виховательської роботи. Натомість передбачено, що у штатні одиниці вихователів враховано час для передачі зміни вихователями — 20 хвилин щодня.

   При складанні графіка роботи та встановленні відповідно до нього педагогічного навантаження доцільно виходити з фактичного часу роботи вихователя з урахуванням того, що директор закладу дошкільної освіти має працювати щодня три години у групі з дітьми, оплата за роботу в якій включається в посадовий оклад, а на передачу зміни відводиться 20 хвилин або 0,33 години кожного дня (1,65 години на тиждень).

  У тарифікаційному списку ці три години роботи не повинні відображатися. Пунктом 68 Інструкції № 102 встановлено, що місячна заробітна плата педагогічних працівників визначається шляхом множення ставки заробітної плати на їх фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень. Встановлену при тарифікації заробітну плату виплачують щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Однак три години щоденної роботи вихователем включають до посадового окладу директора закладу дошкільної освіти; їх не потрібно додатково оплачувати.

 

Джерело: https://ezavdnz.expertus.com.ua/10011340

Обміркувати
Додати коментар
Коментарі (0)
Прокоментувати
оновити, якщо не видно коду

Шаблоны DleФотошоп ОнлайнБуксы для заработкаМониторинг игр с выводом денег